
Από τον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη δημοσιεύτηκε στις 31/8/2017 το υπ’ αρ. πρωτ. 230165/38036/2017 Πόρισμα αναφορικά με την άρνηση ιατρών αναισθησιολόγων του Γ.Ν. Σάμου να προβούν σε επεμβάσεις τεχνητής διακοπής κύησης.
Το Πόρισμα, το οποίο έχει αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία:
- Υπήρξε αιφνίδια και συλλογική μεταστροφή των αναισθησιολόγων ιατρών ως προς την μη διενέργεια επεμβάσεων τεχνητής διακοπής κύησης για λόγους συνειδήσεως. Κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας και επίσκεψης του Συνηγόρου του Πολίτη στο Γ.Ν. Σάμου, διαπιστώθηκε ότι η άρνηση των ιατρών συνδέεται µε προβλήματα συνεργασίας τους με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Κατά συνέπεια υφίσταται υποχρέωση της Διοίκησης να διερευνήσει την ενδεχόµενη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώµατος εκ μέρους τους.
- Το δικαίωμα ιατρού σε άρνηση διακοπής κύησης για λόγους συνείδησης είναι απολύτως κατοχυρωµένο στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (άρθρο 31 παρ. 1 ΚΙΔ) και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, κατά την οποία πρόκειται για τους μοναδικούς αναισθησιολόγους του µοναδικού δηµοσίου νοσοκοµείου του νησιού και η οµαδική µεταστροφή της βούλησής τους επηρεάζει κυρίως τις οικονοµικά ασθενέστερες γυναίκες-κατοίκους του νησιού.
- Το δικαίωμα της εγκύου για τεχνητή διακοπή της κύησής της είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο από το 1986 και δεν επιτρέπεται να καταστρατηγείται. Ειδικότερα, η άρνηση συνειδήσεως εκ μέρους ιατρού δεν θα πρέπει να διατυπώνεται περιπτωσιολογικά και περαιτέρω θα πρέπει να ελέγχεται από την Πολιτεία ως προς την ειλικρινή επίκλησή της και τους επιδιωκόµενους σκοπούς.
- Ο Συνήγορος του Πολίτη αιτείται από την Πολιτεία τη λήψη µέριµνας για την εξισορρόπηση της άσκησης του δικαιώματος άρνησης για λόγους ηθικής συνείδησης µε την εκπλήρωση των υπηρεσιακών του ιατρού που υπάγεται στον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, προτείνεται οι ιατροί να δηλώνουν κατά τον διορισμό τους την άρνηση για λόγους συνειδήσεως, καθώς επίσης τυχόν μεταστροφή τους να είναι ειδικά αιτιολογημένη. Ιδιαίτερα για νησιωτικές ή αποµονωµένες περιοχές, λόγω του περιορισµένου αριθµού παρόχων υπηρεσιών υγείας, προτείνεται να τηρείται και να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήµατα κατάλογος των µελών των ιατρικών συλλόγων που έχουν θέματα συνείδησης, ώστε να γνωρίζει κάθε γυναίκα σε ποιον γυναικολόγο πρέπει να απευθυνθεί ανά περίπτωση. Εξ’ άλλου, αντίστοιχος κατάλογος σκόπιμο θα ήταν να τηρείται και στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να αποφεύγεται η τοποθέτηση στο ίδιο δηµόσιο νοσοκοµείο περισσότερων ιατρών που εκφράζουν προβλήματα συνειδήσεως και να µην παρακωλύεται έτσι η λειτουργία του.
Το πλήρες κείμενο του Πορίσματος μπορείτε να δείτε εδώ: Read More