skip to Main Content
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από 05 Ιουλίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β’/02-07-2021 η με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.41332 Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τη θέσπιση νέων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00.

Για τις δημόσιες υπηρεσίες, ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, στο ποσοστό που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία πραγματοποιείται με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20 %.

Στα νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγωνιστικά κέντρα επιτρέπεται ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή, ενώ πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία σε ποσοστό το οποίο καθορίζεται από τον εκάστοτε υγειονομικό σχηματισμό. Περαιτέρω, από τις 02.07.2021 λειτουργούν μόνο τα ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων αυτών με ανοιγόμενη οροφή, εφόσον τηρούν 25 % πληρότητα, υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου σε rapid test εντός 48 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες από τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Τέλος, αυστηροποιούνται τα μέτρα για τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, όπου οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε PCR τεστ που να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών είτε rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τις αεροπορικές εταιρείες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια. Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF), η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης www.travel.gov.gr

Για περισσότερα μέτρα, βλέπε αναλυτικά ΦΕΚ 2-7-2021 (εδώ)

 

 

Back To Top