skip to Main Content
Κ Ο Ρ Ο Ν Α Θ Λ Ο Ν  2 0 2 0

ΕΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:    ΣΑΒΒΑΤΟ  26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:     ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ή ΑΓΓΛΙΚΑ, από 8.000 έως 10.000 λέξεις, συμπεριλαμβανομένων υποσημειώσεων (references), αλλά όχι τυχόν Πίνακα Περιεχομένων και Βιβλιογραφίας. 

Δηλώστε συμμετοχή στο www.iatrikodikaio.com (ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ)  μέχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020.

Θεματική: Μπορείς να σκεφτείς κάποιο αντικείμενο ή υπηρεσία που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια; Μπες Στο Κορόναθλον βρες την ομάδα σου ή έλα με τη δική σου ομάδα και γίνε μέρος ενός καλύτερου αύριο.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων κατά την διάρκεια εγκλεισμού λόγω κορονοϊού; Πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση υγείας (ψυχικής και σωματικής) τους; Πως μπορεί να περιορισθεί το φαινόμενο, χωρίς όμως παραβίαση βασικών δικαιωμάτων τους, όπως αυτού της εργασίας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων; Τι είδους ευκαιρίες δημιουργούν οι συνθήκες εγκλεισμού αλλά και το φαινόμενο του κορονοϊού; Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον περιορισμό που επιβάλλεται; Πως μπορεί η ανθρωπότητα να επωφεληθεί από το φαινόμενο αυτό;

Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε στη διάρκεια του ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΥ. Το ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΝ οργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, με σκοπό να συνεισφέρουν οι συμμετεχόντες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κορονοϊού και του εγκλεισμού που αυτός προκαλεί.

ΠΟΙΟΣ;

Ιατροί, βιολόγοι, προγραμματιστές και πληροφορικοί, νομικοί, άνθρωποι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και άλλοι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες ή μη θα εργαστούν σε ομάδες και θα αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις για όλους μας στην Ελλάδα.

Το ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΝ απευθύνεται σε επιστήμονες, πτυχιούχους και μη, ενώ οι λύσεις που θα παραχθούν μπορεί να είναι ιδέες για αλλαγή διαδικασιών, για εφαρμογές τεχνολογίας αλλά και για μη τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα και προτάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών και δημοσιονομικών, ψυχοσωματικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης. Οι λύσεις μπορούν να αφορούν τον  τρόπο επιτάχυνσης εύρεσης του φαρμάκου ή την μείωση της επέκτασης του κορονοϊού, από φαρμακολογική, ιατρική ή νομική σκοπιά. Μπορεί επίσης να αφορά την αλλαγή ή βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ή πληροφοριακής οργάνωσης της κοινωνίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είτε ατομικά και να αναζητήσουν συνεργάτες κατά τη διάρκεια του ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΥ ή μπορούν να συμμετάσχουν με την ήδη υπάρχουσα ομάδα τους.

Η προσέγγισή μας έχει ως κεντρικούς άξονες την ακριβή διατύπωση της λύσης με τη δημιουργία μιας εφαρμογής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και με τη βοήθεια συγκεκριμένων προγραμμάτων ή τη συγκεκριμένη διατύπωση που πρέπει να έχει μια διάταξη νόμου ή νομοθέτημα ή πρωτόκολλο ασφαλείας σε ένα υπαρκτό πρόβλημα μέσα από μια καινοτόμο, αλλά και πρακτική προσέγγιση που μπορεί να επιφέρει κοινωνική αλλαγή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΝΑΘΛΗΤΕΣ

Το ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΝ θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: στην εκδήλωση ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΘΛΗΤΕΣ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στους χώρους της GDPRTeam και στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και η μεθοδολογία του ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΥ και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ομάδες και θα ξεκινήσουν να δουλεύουν στις αρχικές τους ιδέες. Από εκείνη την ημερομηνία και για τις επόμενες έξι εβδομάδες οι ομάδες θα προετοιμάζονται με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών ειδικών, οι οποίοι θα τους υποστηρίζουν προσφέροντας την τεχνογνωσία τους, ενώ θα μπορούν να εργάζονται από προσωπικό τους, ερευνητικό χώρο ή τους χώρους της GDPRTeam. Οι ομάδες που θα προκύψουν θα μπορούν να υποβάλουν την επικαιροποιημένη τους ιδέα προς αξιολόγηση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

Η λέξη καταλύω στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τόσο λύνω όσο και βάζω τέλος σε ένα πρόβλημα. Οι ΚΟΡΟΝΑΘΛΗΤΕΣ έχουν αυτόν τον διπλό στόχο. Να βρούνε λύσεις στην βελτίωση της καθημερινής πραγματικότητας των εγκλεισμένων λόγω κορονοϊού και να εφεύρουν τρόπους για να δοθεί τέλος στο σχετικό πρόβλημα.

Το δεύτερο και τελικό στάδιο του ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΥ θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2020, οπότε οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα αναπτύξουν την ιδέα τους σε μια βιώσιμη λύση. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα τελικά τους project στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για τις τρεις καλύτερες ομάδες.

Οι νικητές θα λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης. Οι ομάδες και τα τελικά projects θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: αντίκτυπο, χρηστικότητα και παρουσίαση, βιωσιμότητα, καινοτομία και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης (σε παρόμοιες καταστάσεις).

Οι λύσεις που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια του ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΥ θα εστιάσουν πρωτίστως στους πληθυσμούς που βρίσκονται στην Ελλάδα καθώς και σε οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτούς.

Οι τρεις πρώτοι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και δώρα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Το ΚΟΡΟΝΑΘΛΟΝ διοργανώνεται με τη συνεργασία ακαδημαϊκών δασκάλων με σπουδές στο εξωτερικό και φορέων του χώρου Υγείας.

Η Ελληνική Ένωση Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, συνεισφέροντας στο χρηματικό έπαθλο, προσφέροντας τεχνολογικό και επιχειρηματικό mentoring στις ομάδες, καθώς και την βιβλιοθήκη Ιατρικού Δικαίου των Δικηγορικών Γραφείων Εμμανουήλ Λασκαρίδη και Συνεργατών στην Αθήνα και Στέφανου Τοπάλη και Συνεργατών στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώστε συμμετοχή άμεσα, εάν θέλετε να γνωρίσετε λοιπούς συμμετέχοντες, μέχρι και την ΚΥΡΙΑΚΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Διαφορετικά, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε πρόταση μόνος ή με δική σας ομάδα μέχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠ 2020 στο info@iatrikodikaio.com

 

Back To Top